o p e n h e i d

voor
Vereniging Milieudefensie

Naar bovenkant (home)page Naar bovenkant (home)page Naar bovenkant (home)page Naar bovenkant (home)page Naar bovenkant (home)page Naar bovenkant (home)page Naar bovenkant (home)page

www.kr8.nl/milieudefensie/openheid
hconflictALV nov-02agendap.moties >  Interne organisatie

Index

 8 Actiepot voor groepen
 7 Basisloon voor groepen
 9 Budget voor Jongeren Milieu Aktief (JMA)
10 Verhuizing?
14 Bijhouden reden opzeggingen

Moties

Ingediend voor ALV 23-11-2002

Deze pagina gaat er vanuit dat u de vergaderstukken bij de hand heeft.

Motie 8: Actiepot voor groepen

Gelukkig is het bestuur het grotendeels eens met de motie. Dat is erg fijn, en een opsteker voor de groepen, en ook een blijk van waardering voor hun inzet!

Wat betreft het opbouwen van een reserve, lijkt het me handig wanneer Netwerk een overschot mag opsparen (doorschuiven naar het jaar erop) tot maximaal 50% van het jaarlijkse budget. Dat kan voorkomen dat knelpunten ontstaan wanneer in een bepaald jaar groepen meer geld aanvragen dan in een ander jaar. Dit opsparen kost Milieudefensie geen geld, het is een spaarpot die slechts op papier bestaat. Dit geeft Netwerk de mogelijkheid om flexibeler te zijn in het toekennen van bedragen voor acties dan wanneer zij strikt rekening moet houden het jaarbudget niet te overschrijden: dat leidde in het verleden tot te voorzichtig zijn met geld toekennen, waardoor er telkens aan het eind van het jaar geld onbenut overbleef.
Het is spijtig dat het bestuur denkt dat zoiets niet praktisch zou zijn. Dit maakt het toch nodig over de motie te stemmen.

Motie 7: Basisloon voor groepen

Het bestuursadvies luidt:

Motie ontraden want overbodig. De regel is nu, dat iedere groep die met redenen omkleed een bijdrage van meer dan 115 euro vraagt, deze ook krijgt.

Mijn reactie: in het overzicht 'Regelingen en afspraken lokale afdelingen' d.d. augustus 2002, punt D3., staat dat elke groep Euro 115 kan aanvragen. Verder niets.
Aan de regel waarnaar het bestuur verwijst, is (ondanks advies daartoe door de groepen op 28-9 jl.) nog steeds geen bekendheid gegeven. Ik heb deze ook nog nooit zwart-op-wit gezien.
Bovendien is de ervaring van mijn groep (afdeling Utrecht) dat er vreselijk moeilijk gedaan wordt over de toekenning van een voldoende bedrag. Het is natuurlijk onzin om groepen meer geld te geven dan ze nodig hebben, maar het is ook onzin om moeilijk te gaan doen over het vergoeden van telefoonkosten en -portokosten van onze actieve leden!
Afdeling Utrecht, met 20 actieve leden en 10 acties per jaar mocht toendertijd i.p.v. het basisbedrag van f. 200 het hogere bedrag van f. 300 ontvangen. Dat is natuurlijk nog steeds veel en veel te weinig! Onze contactpersoon alleen had dat al nodig. Vandaar deze motie.

Motie 9: Budget voor JMA

Jongeren Milieu Aktief is een zelfstandige vereniging, die zich heeft aangesloten bij Milieudefensie vanwege de goede contacten die VMD met subsidiegever VROM heeft. JMA heeft zowel eigen financiën, als financiën die door VMD worden beheerd ten gunste van JMA.

over de motie: enigzins tot mijn verbazing zou navraag hebben opgeleverd dat JMA tevreden zou zijn met de huidige financiën.
Ik ben jarenlang bestuurslid en penningmeester geweest van JMA, en er was heel vaak geld tekort voor reiskosten. (En soms was er ook VMD-geld over, dat ineens 'op moest'.)
Afgelopen ledenvergadering van JMA is hun leden voorgehouden, dat zij de contributie moesten verdubbelen om financieel rond te komen. Daar hebben zij natuurlijk mee moeten instemmen.

Dit betekent dat kinderen (vanaf 12 jaar) nu met een verdubbelde contributie geconfronteerd worden, terwijl Milieudefensie zich lijkt te distantiëren van de in 1998 geschapen verwachtingen. Dit lijkt op snoep stelen van kleine kinderen.
Er is toendertijd (1998) gesproken over fl. 100.000 terwijl voor de huidige motie het maar om bedragen gaat van rond de 1.000 Euro. (Het precieze bedrag moet JMA zelf maar aangeven richting VMD.)

Het bestuur van JMA heeft onvoldoende tijd gehad om rustig tot een standpunt te komen; het 'bestuursadvies van JMA' blijkt te zijn geschreven door een medewerker, in dienst van VMD, na expliciete toestemming van slechts een deel van het JMA bestuur.

Omdat de motie geen bedrag noemt, en alleen maar een intentie uitspreekt om zich schappelijker op te stellen richting JMA, stel ik voor gezien de gerezen verwarring de motie niet in stemming te brengen, maar bij acclamatie de directie en ons bestuur te verzoeken JMA aanzienlijk tegemoet te komen. De bestuurders van JMA zijn zeer jong en onervaren, en zullen niet zo gauw hard voor de belangen van JMA opkomen jegens VMD.

Motie 10: Verhuizen of niet?

Het bestuur meent, dat zij hier over moet beslissen zonder de ALV te raadplegen. Ik zie niet in, wat voor kwaad het kan om de leden tijdig te informeren en dan ook daadwerkelijk eerst om mandaat te vragen.

Op 8 december 2000 (al) hoorde ik op een medewerkersbijeenkomst dat men wilde verhuizen naar een locatie die matig bereikbaar was met het openbaar vervoer, maar wel in Amsterdam gelegen. Dit ten gerieve van het bestaande personeel. (Minder reiskosten)

Ik denk dat het bestuur niet alleen met wensen van het personeel rekening zou moeten houden, maar ook met de wensen van actieve leden: voor hen is het ook van belang waar zij naar toe moeten voor vergaderingen.

Locaties als Utrecht en Amersfoort zijn het overwegen waard.

Verder ben ik ongerust over de wens, een 'representatief' pand te hebben. Waarom moet een actieclub een 'representatief' pand hebben? Hebben we dan ineens meer gelijk?

Motie 14: Bijhouden redenen opzeggingen

Regelmatig wordt er geschermd vanuit de Leiding met: "door het gekrakeel van kritische leden hebben zo en zoveel leden hun lidmaatschap opgezegd"

Het lijkt mij nuttig te weten, of mensen hun lidmaatschap opzeggen omdat men vindt dat er bij Milieudefensie dingen mis zijn, of omdat men vindt dat er bij Milieudefensie een aantal mensen teveel zeurt. Dat maakt nogal verschil.

Indien, zoals het schijnt, het bestuur inderdaad overeenkomstig de motie wil dat dit soort redenen voortaan worden bijgehouden, dan kan de motie worden overgenomen door het bestuur en behandeling achterwege blijven.


Ik wil graag uw feedback hierover; E-mail: 4vmd-urgent@kr8.nl

Micha Kuiper, 17-11-2002


Verder: moties: ALV-organisatorisch