o p e n h e i d

voor
Vereniging Milieudefensie

Naar bovenkant (home)page Naar bovenkant (home)page Naar bovenkant (home)page Naar bovenkant (home)page Naar bovenkant (home)page Naar bovenkant (home)page

www.kr8.nl/milieudefensie/openheid
hconflictALV nov-02agendap.moties >  ALV Openheid

Index

17 Repliek bestuursadvies
18 Directieadviezen
19 Collegiaal bestuur
24 Vrijwaring medewerkers

Moties

Ingediend voor ALV 23-11-2002

Deze pagina gaat er vanuit dat u de vergaderstukken bij de hand heeft.

Motie 17: Repliek bestuursadvies

De manier waarop de Ledenvergaderingen van Milieudefensie verlopen vind ik weinig doelmatig en weinig bevredigend.

Wat betreft moties is de huidige gang van zaken als volgt:

  1. Een motie wordt ingediend minimaal een maand voor de ALV.
  2. De algemeen directeur bedenkt een voorzet voor een bestuursadvies.
  3. Het Dagelijks bestuur (DB) vergadert, en verheft deze voorzet tot concept bestuursadvies.
  4. Een week later vergadert het Algemeen bestuur (AB), en verheft dit concept tot definitief advies.
Een enkele keer heeft het bestuur zelfs een andere mening dan de directeur, en wordt het advies veranderd.

In de week tussen de vergadering van het DB en van het AB zou er tijd zijn om de indiener om reactie te vragen. Dat zou misverstanden uit de wereld kunnen helpen, zonder dat het nodig is er 900 mensen mee lastig te vallen (de oplage van de stukken van de komende ALV).

Ik heb de indruk dat dit bestuur het contact met de leden schuwt, en er de voorkeur aan geeft om voorstellen van leden met formalistische argumenten terzijde te schuiven (negatief adviseren aan de ALV). Een trieste zaak.

Het gestelde in het bestuursadvies, dat het niet mogelijk is om replieken op papier te zetten, is natuurlijk onzin. De vergaderstukken worden pas definitief gemaakt na de AB vergadering, dus dan kan een repliek van de indiener daar eenvoudig aan worden toegevoegd.

Ik ben bang, dat de werkelijke reden is dat de repliek van de indiener hout zou kunnen snijden, waardoor het bestuur voor aap staat en de ALV de motie zal aannemen.


Motie 18: Openbaarheid directie-advies

Alle besluitvorming in het bestuur gaat uit van de adviezen van de directie. (Meestal worden deze overgenomen door het bestuur.)

Hierdoor zou het kunnen, dat een kwestie een beetje eenzijdig aan het bestuur wordt voorgelegd. Het bestuur kan niet altijd voldoende kennis hebben om ook de andere kant te weten.

Wanneer de directie-adviezen (behoudens kwesties die over personen gaan) openbaar zouden zijn, zouden leden en medewerkers de gelegenheid kunnen nemen om het bestuur hun kant van de zaak te vertellen.

Dit is geen sturen, maar informeren. Een bestuur kan alleen maar baat hebben bij informatie. Normaliter, dan.


Motie 19: Code voor collegiaal bestuur

Ik wacht op antwoord van mijn verzoek aan het presidium, om deze 'zwijgcode' openbaar te maken en aan de deelnemers van de ALV ter beschikking te stellen, als noodzakelijke achtergrond-informatie bij deze motie.


Motie 24: Vrijwaring medewerkers

Laat ik voorop stellen, dat ik vind dat er nadelen kleven aan het feit dat mensen die lid zijn tegelijkertijd betaald in dienst van de Vereniging kunnen zijn. Zij mogen dan stemmen op de ALV, terwijl zij via hun werk mogelijk eigen belangen hebben, en bovendien zijn zij loyaliteit verschuldigd richting hun werkgever, het bestuur.

In het verleden is hier door een voorzitter misbruik van gemaakt.

Echter, de ALV heeft besloten om medewerkers het stemrecht niet te ontnemen. Ik kan daar prima mee leven.

Mij verontrust echter, dat de Leiding (directie en bestuursmeerderheid) nog steeds van mening is, dat medewerkers geen informatie aan leden mogen geven buiten hun eigen portefeuille.
De kwestie is: medewerkers weten vaak dingen, die helemaal niet geheim zijn, maar die het gemiddelde lid niet weet. Wanneer de leiding 'vergeet' deze mede te delen aan de ALV, dan gaan we het schip in.

Ik vind het daarom belangrijk dat de ALV medewerkers, die openbare informatie aan de ALV willen verstrekken, dit kunnen doen zonder enige represaille of tegenmaatregel vanuit bestuur en directie.

In het verleden zijn medewerkers beschuldigd van 'machtsmisbruik' wanneer zij dit soort informatie op een ALV onthulden. Nota Bene!

Het is triest, dat deze 'machtspolitiek' van de Leiding nog steeds hoogtij viert, getuige het bestuursadvies: "[medewerkers] stellen zich uitermate terughoudend op"
(Let wel: het gaat hier om spreken, niet om stemmen!)


Ik wil graag uw feedback hierover; E-mail: 4vmd-urgent@kr8.nl

Micha Kuiper, 17-11-2002 Verder: reglementswijziging????